Növénynevelő lámpa

2021.01.06

Karácsonyra növénynevelő lámpát kaptam ajándékba. Csak egyet teszt jelleggel. Sajnos olyan sok növényem van, amit be kell hozni a télre, hogy már alig tudom elhelyezni őket. Az interneten rákeresel, akkor minden növénynél hűvös világos helyet javasolnak. Mi van akkor, ha ilyen nincs? Azt hiszem a legtöbb lakásban, házban „pont optimális” körülmények nincsenek. Azt kell kikísérletezni, hogy melyik növény mit bír. A kísérletnek minden télen áldozatul esik néhány példány. Lassan azonban sikerül körvonalazni, hogy melyik mit képes elviselni.

Ami biztos az a leander. A leandert kell a legkésőbb bevinni, kisebb éjszakai fagyokat simán kibír. A mi utcánk a mediterrán Mecsekoldalban van. Tavaly enyhe tél volt, a szomszéd egyáltalán nem vitte be! Én egy kicsit féltettem, ezért amikor hideget jelzett a meteorológia, arra a pár napra behúztam a garázsba. Az ezt megelőző teleken a teljesen sötét pincében telelt. Nekem még most is kint van. 2021.01.06. Kíváncsi vagyok milyen tél lesz az idén.

Nagyon jól bírja a sötététet a kínai hagyma, sétányrózsa, encián. Ezek mindig a sötét pincében
telelnek. Tavaly egy kis majomfa is áttelelt a teljes sötétben. Kevés fénnyel átvészeli a telet a kukoricalevél, anyósnyelv. Persze nem fejlődnek, de élnek.

A gond a fényigényesekkel van. Világosban kell tartani a szerelemvirágot, rózsameténg, kakassarkantyú. Ezek pár hét alatt felnyurgulnak és kifakulnak, romlik az állapotuk. Kiegészítő világításra gondoltam. A virágnevelő lámpa vörös és kékhullámhosszú sugarakat bocsát ki. Ezek hasonlítanak leginkább a napsugarakra. Kicsit furcsa ez a lila fény, de úgy tűnik használ a növényeknek. 2-3 hét alatt visszanyerték a színüket.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük