Tervezzünk virágágyást!

Közeledik az őszi ültetések ideje. Most kell a következő évi virágágyásokat megálmodni. Tisztáznunk kell az ágyás adottságait, a gondozásra szánt időt és energiát. Ezek alapján kezdjünk el utánaolvasni, hogy a különböző virágoknak milyenek az igényei. Ekkor már csoportosíthatjuk is őket magasság, szín és virágzási idő vagy díszítő időszak szerint. Ezek után jön a variálás, hogy mit mivel lehetne párosítani. Tavasszal díszítőt a őszivel, a virágosat a levelével díszítővel, kéket a sárgával, fehéret az ezüsttel, rózsaszínt a lilával. Jól el lehet szórakozni azzal, hogy elképzeljük milyen lehet. Számomra az a cél, hogy minden évszakban legyen szép az ágyás.

Mutatok egy példát. Az én virágágyásom adottságai a következők: nagyon száraz, délelőtt árnyékos délután napos. Választott színeim a fehér, rózsaszín, lila.

Április: fehér nárciszok, kék fürtösgyöngyike díszít

Május: fehér szellőrózsa, lila gólyaorr, halvány rózsaszín harangláb, levelet bont az árnyliliom az elvirágzott nárciszok között

Június: A teljes díszben levő árnyliliomok mőgött már magaslikk a díszfű, előtte pedig a lila dalmát harangvirág képez szőnyeget. A tüdérfürt fehér virágzata kiemelkedik a már elvirágzott szellőrózsák közül. A lila kűllőrojt és a fehér liliom is mutatós páros.

Július: Fehér sásliliom vonza a tekinteet.

Szárazság és a kánikula. Hiába az öntözés. Nem elég.

Amikor végre megérkezett az eső:

augusztus vége: Árnyliliomok fehér virágai

szeptember: virágot bontanak az őszi szellőrózsák, a fehér díszhagyma

október: rózsaszín krizantém

tél: amikor már minden kopár a díszfű uralja a terepet.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük