Tényleg pénz kérdés?

Vannak akiknek van igénye a szép kertre és megengedhetik maguknak, hogy szakemberrel terveztessék meg a kertjüket, kertépítőkkel valósítsák azt meg, faiskolából vásárolt növényekkel. Tényleg szépek ezek a kertek. Valami hiányzik belőlük. A saját befektetett munka és gondoskodás. Ez az amitől az én kertem igazán az enyém, amitől én szépnek látom.

Valóban léteznek költségek. Nem is kevés. Pláne az elején, az új kert kialakításakor. Vannak feladatok, amit nem szabad elspórolni és már az elején befektetést igényelnek. Ilyen a tereprendezés. Ezt utólag már nem igazán lehet megoldani. Amikor már beültettük a növényeket, nem mehet már be a markoló a területre. Lapáttal pedig sose lesz olyan, amilyennek lennie kellene. A tereprendezéskor kell eldönteni, hogy melyik fa maradjon és mit kell kiszedni. A fa gyökereinek kiszedése is nagy munka kézi erővel. Mindig útban lesz, ha ott marad. Drága dolog továbbá a támfalak építése, amire hegyes-dombos vidéken gyakran szükség van. A gyomirtás akkor nagyon fontos, ha gyomok közt sok a tarack és a nehezen irtható gyom. Láttam már tarackos földbe vetett fűmagot. Sose lesz belőle az a „szép zöld gyep”. A virágokat is megfojtja. Érdemes rászánni a pénzt a vegyszeres gyomirtásra. Szerintem nagyon fontos még az elején a szerves trágya bedolgozása. Az érett szerves trágyát semmi nem pótolja. Beszerzése sajnos egyre nehezebb.

Az előkészületekre már elköltöttünk egy halom pénzt, de a kert még sehol. Még hiányoznak a kert díszei, a növények. Belőlük sok kell. A legdrágább természetesen a kertészeti webáruházaktól vásárolni. A szép képek láttán mindenki elcsábul és rendel egy-kettőt. Persze ezek nem oldják meg a növény kérdést. Meg kell próbálni ismerősöktől begyűjteni az induló készletet, amit tovább szaporíthatunk. Ez már maga a kertészkedés, tehát a hobbi. Itt jön a kísérletezés, a gondoskodás. Még így is lesznek vágyott fajták. Ezeket a közeli kertészetekben is érdemes keresni. Elfogadható áron árulnak szép, egészséges példányokat. ( A csomagküldősnél ez mindig rizikós.)

Spórolás további lehetősége, hogy nem veszünk meg mindent amit a reklámújságban ránk akarnak sózni. Szakboltokban keressük meg a mi igényeinknek megfelelő és jó minőségű szerszámokat. Jó szerszámmal öröm a munka.

Az öntözést sem úszhatjuk meg. Érdemes esővízgyűjtőt is beszerezni, mely hosszú távon jelent megtakarítást.

Idővel szükség lesz kerítés, útburkolatok, lépcsők kialakítására, kerti világításra, melyek szintén pénzigényesek. Ezeket azonban már apránként is megcsináltathatjuk. A növényeink már szépen növekednek addig is.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük